Üdvözlöm a Tourinfo Debrecen oldalán!
Ez az oldal azért jött létre, hogy információt nyújtson minden kedves Debrecen iránt érdeklődőnek. Ha épp szálláshelyet, szórakozóhelyet vagy programot keres ,Ön jó helyen jár!
A debreceni páros kolbász
„A jó debreceni páros hetven százalékban vegyes disznóhúsból, lehetőleg mangalicából, harminc százalékban pedig marhahúsból készül. Ízlés szerint sóval, borssal, paprikával és fokhagymával fűszerezzük. A régi hentesek nem méregették a fűszert, hanem érzésből szórták! Fontos, hogy a debreceni páros egy enyhe füstölést igényel. Hangsúlyozom: enyhét! A marha rendkívül fontos alapanyaga a jó debreceni párosnak, azért kell bele, hogy felfogja a sertészsírt, azaz a kolbászban maradjon meg a sertéshús íze és aromája. A marhát pépesre kell darálni, úgy érjük el a legjobb hatást. Sok debreceni páros azért olyan, mint a fűrészpor, mert a többszöri főzéssel kiolvad belőle a zsír, egyszerűen kiszikkad, elveszti az ízvilágát. Vagy nincs benne marhahús, és nincs, ami felfogja a finom szaftot.”
- Tradicionális változat: 100 százalék marhahúsból készült Debreceni páros kolbász.
- Kóser változat: Kóser eljárással vágott marha, vagy marha- és bárány húsból készült Debreceni páros kolbász.
- Standard változat: Kb. 30 százalék marha és 70 százalék hússertés vagy mangalica húsból készült Debreceni páros kolbász.
- Prémium változat 100 százalék hússertés vagy mangalica húsból készült Debreceni páros kolbász.
A debreceni páros kolbászt 2015-ben Hungarikummá nyílvánították.
Debreceni töltött káposzta, orjaleves, hortobágyi húsos palacsinta, slambuc, szürkemarha-húsból készült különlegességek, halászlé, kemencében sütött-főzött ételek… Csak néhány példa a városra jellemző, másutt sehol meg nem található gasztronómiai kínálatból.
Debreceni töltött káposzta
Hogy mitől debreceni?
Természetesen attól, hogy a tálalás végső pillanatában megkoronázzák! Hogy mivel? Debreceni páros kolbásszal!